Moda anilor '70 - hippie, glam-rock, disco & punk
- mariapoelinca
- Aug 17, 2019
- 4 min read
Updated: Apr 19, 2020
Deceniul saptezecist, la fel ca in politica, muzica sau in alte domenii, a adus niste schimbari majore in moda. Am spus majore? Vreau sa spun drastice. Dar de ce intentionez acest lucru?
Decadei '70 i se atribuie cuvantul decadere si pe buna dreptate. Stiti deceniile anterioare cu eleganta si obsesia pentru perfectiune? In anii '70 treaba nu mai sta chiar asa. Sunt sigura ca oamenii si stilul lor au fost influentate de intamplari nefericite cum ar fi Razboiul civil din Pakistan sau ravagiile facute de anorexie, dar nu cred ca sunt argumente destul de bune avand in vedere ca pe parcursul celor doua razboaie mondiale majoritatea masei avea un gust exceptional in imbracaminte (ex: Coco Chanel si cei care ii achizitionau creatiile). Sau sa fie moartea lui Coco Chanel in 1971 si moartea elegantei?
Anii '70 incep cu dizolvarea stilului "hippie". Acest stil eclectic (o imbinare a mai multor stiluri) a fost lansat odata cu aparitia grupului hipiot (la inceputul anilor '60, in SUA), o adunare de tineri care s-au plasat impotriva societatii materialiste si au inceput sa calatoreasca, cuprinzand indeosebi India si Orientul Indepartat, de unde si-au achizitionat obiectele vestimentare colorate, cu diferite modele si imprimeuri, obiecte ce aveau sa constituie stilul "hippie". Elementele esentiale
ale garderobei hipiotilor erau camasile de rugaciuni ale indienilor, fustele prinse in talie, lungi pana la glezna sau camasile cu franjuri/ bogate in modele.
Locul stilului hippie l-au luat stilurile glam-rock ( in Marea Britanie la inceputul anilor '70), punk ( tot in Marea Britanie, mai ales in Londra, dar in 1976) si disco ( in SUA, dupa 1976).
Stilul glam-rock este cunoscut ca un stil extravagant, mult mai extravagant in comparatie cu stilul disco, desi ambele au aceeasi obsesie pentru paiete si haine mulate. Acesta are la baza androginia, cizmele cu talpa inalta confectionate din piele de sarpe vopsita, salopetele leotard si machiajele stridente fiind purtate de ambele sexe. BIBA, magazinul Barbarei Hulanicki care la finalul anilor '70 s-a inchis, iar la inceputul anilor '90 a revenit pe piata, si-a adus contributia lansand serpii boa din pene, jachetele cu paiete si capele stralucitoare. Materialul de baza pentru creatiile vestimentare era satinul, iar o tinuta obisnuita a unui adept al acestui stil extravagant era compusa din pantaloni cu talie inalta, mulati si un pulover subdimensionat.
Stilul punk, aparut in 1976, a fost influentat de muzica zgomotoasa si agresiva, foarte populara la acea vreme. Acest stil promova dorinta de a experimenta si in acelasi timp de a soca prin non-conformismul si vulgaritatea obiectelor vestimentare in care tot mai multi tineri rebeli se regaseau. Acestia nu adaptau doar vestimentatia punk, ci se transformau cu totul ca urmare a dorintei de a-si construi propria identitate, si in ceea ce priveste stilul si personalitatea, dar si in ceea ce priveste numele. Mai mult, acest stil avea ca scop si batjocorirea gusturilor rafinate ale burgheziei. Culorile (si non-culorile) regasite in creatiile vestimentare sunt rosul, negrul, albul, rozul fosforescent, galbenul fluorescent si albastrul electric (destul de puternice pentru a acapara privirile celor din jur, ca si cand haina in sine nu ar fi destul de obraznica pentru a atrage toate privirile), iar obiectele vestimentare care stau la baza stilului sunt camasile anarhiste, pantalonii de tortura si tricourile "DESTROY".
Cea care a sustinut punk-ul este chiar Vivienne Westwood, creatoarea de moda cunoscuta pentru gustul si creatiile ei neobisnuite. Aceasta si-a impus ideile "inovatoare" intr-o maniera socanta, deschizand un magazin numit "Sex" in Londra impreuna cu sotul ei, Malcolm McLaren, redenumindu-l in cele din urma "Sedintionaries" in 1976, la doi ani de la inaugurare. Poate va intrebati de ce acest mod de viata, pana la urma, a fost atat de controversat, cand stilul punk ne trimite cu gandul la cizme butucanoase, lanturi si geci de piele cu tinte. Ei bine, majoritatea creatiilor punk ale lui Westwood si McLaren au imagini pornografice, svastici si pe Karl Marx pe ele, ironizand cel mai probabil politica unor decenii anterioare (Karl Marx a fost un filozof cu o puternica influenta politica asupra istoriei secolului 20, care impreuna cu Friedrich Engels a scris si publicat in 1848 "Manifestul Partidului Comunist"-nu intru in mai multe detalii, nefiind foarte la curent si nici foarte pasionata de politica) . Cea mai cunoscuta creatie a celor doi este "camasa anarhista".

Stilul disco insemna stralucire urbana. Acesta a aparut la sfarsitul deceniului si era o varianta putin mai cuminte a stilului glam-rock, iar in 1977 a fost adoptat de o mare parte a populatiei. Obiectele vestimentare ce stateau la baza stilului erau bluzele din lurex cu bretele petrecute dupa gat, bluzele tip bustiere cu paiete, pantalonii harem, bluzele pe gat, salopetele leotard (leotardul este o piesa vestimentara unisex, care acopera individul de la umeri pana la zona inghinala), pantalonii scurti din satin asortati cu tocuri inalte, rochiile mulate si stranse cu sireturi la spate si pantalonii din elastan care ofereau dansatorilor libertate de miscare, acestia fiind acaparati de magia de lumini( datorata paietelor ce se reflectau in globurile cu oglinzi si multimii de stroboscoape) si de muzica latina, funk sau soul.
Comments